Montare in soba

Pasul 1 :
Se construieste baza sobei si se pune serpentina peste. Serpentina trabuie sa fie cat  de cat la boloboc ca sa nu ramana aer in ea.




Pasul 2:
Se incepe captuseala cu caramizi de samota lasand loc de aproximativ 3 - 4 centimetri intre soba si serpentina cum e vizibil in urmatoarele poze.








Pasul 3 :
Se monteaza usa de curatire intre etajele serpentinei, la serpentinele mai mari se pune o usa  mai mare sau 2 usi de cenusa ca sa se poata curata intre etaje. Usile de curatire sunt montate in care paarte doriti.


Pasul 4 :
Se adauga capacul deasupra serpentinei sa mentina cat mai multa caldura in camera de ardere, apoi se lasa un orificiu aproximativ de o caramida latime pentru evacuare fum dupa care se fac maxim trei fumuri pentru a nu optura prea mult evacuarea gazelor.


ATENTIE!!!

PE TEAVA DE TUR SI RETUR (INAINTE SI DUPA SERPENTINA) PANA LA SUPAPA DE SIGURANTA NU SE PUNE NICI SUPAPA DE SENS SI NICI ROBINET DE TRECERE PENTRU A EVITA FORMAREA SUPRAPRESIUNI PRIN BLOCAREA SAU INCHIDEREA ACCIDENTALA A ACESTORA!

Primele focuri trebuie sa fie mai mici pentru a evita craparea sobei. Dupa uscarea sobei va puteti bucura de mult asteptata caldura.


Montare in soba tip clopot



Partea de zidarie o poate face aproape oricine nefiind prea complicata soba. Se pune o usa in plus sau dopuri pentru a putea curata din cand in cand etajele serpentinei de depunerile acumulate din cauza umiditati chiar si din atmosfera.

Orificiile de evacuare ale fumului trebuiesc pozitionate mai jos decat partea superioara a focarului serpentinei cum vedeti in desenul de mai sus pentru a evacua numai gazele mai reci mentinand gazele mai fierbinti in partea superioara unde etajele serpentinei pot prelua cu usurinta caldura si transfera catre calorifere.

La focarul tip clopot aveti avantajul de a mentine gazele mai fierbinti in jurul serpentinei fiind evacuate gazele mai reci care se lasa in partea de jos dupa ce serpentina a preluat aproape toata caldura, deci o sa consumati mai putine lemne. Serpentina preia caldura chiar si cand aveti numai jar in focar mentinand functionarea caloriferelor un timp mai indelungat.






7 comentarii:

Unknown spunea...

Felicitari pentru prezentare,am in plan ca in primavara aceasta sa instalez si eu un astfel de sistem insa nu stiu ce dimensiuni ar trebui sa aiba cu aproximatie serpentina care sa dezvolte in jur de 14 kw,stiu doar ca un metru patrat de teava ofera 10 kw. Incerc sa evit greseli posibil din partea persoanei ce va executa serpentina adica subdimensionarea acesteia. Sper sa imi puteti da niste detalii

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Domokos Alexandru spunea...

Serpentinele sant de multe feluri si modele care au si randamentul diferit,depinde si de cum sant montate an soba,pot pierde sau pot castiga randament.Serpentina conceputa de mine se monteaza ca an poze,sau an zidarie tip clopot care are randament mai mare si consum de lemn mai mic.Eu nu am calculat la metru patrat de teava,eu am testat serpentinele cati metri liniari de calorifer pot incalzi,stiind ca 1 metru de calorifer are aproximativ 2,25KW.Daca va intereseaza o serpentina ma puteti contacta.

Domokos Alexandru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Bună ziua. Cit costa un registru pt suprafață încălzire 200metri pătrați

Unknown spunea...

Buna ziua, construiti si soba de la a la z? M-ar interesa o soba in clopote, cu serpentina de incalzire, cu masa termica mai mare, cam ce pret ar putea fi? Va multumesc frumos! Cristian, 0744351924

Unknown spunea...

buna ziua ,vreau si eu o soba de la a la z cu registru de 25 de kw care ar fi costurile?multumesc

Trimiteți un comentariu